In de huid van de natuurfotograaf

Mike als natuurfotograaf

Interview voor Natuurfotografie magazine

Enige tijd geleden werd ik benaderd door het magazine natuurfotografiemagazine.nl of ik het leuk zou vinden om een keer op pad te gaan met 1 van Nederlands beste natuurfotografen voor een natuurfotoshoot en een interview. Daar hoefde ik uiteraard niet over na te denken!

Johan van der Wielen

De natuurfotograaf in kwestie is Johan van der Wielen, in zijn vakgebied een absolute topper. Nadat ik zijn website had bekeken wist ik dat ik een zeer goed besluit had genomen. De locatie werd… Schiermonnikoog, mijn favoriete uitwaaiplek in Nederland. Op maandagavond trof ik Johan, samen met zijn fotomaatje en maakten we een plan voor de volgende dag. Het was maar goed dat we niet in een bos gingen fotograferen want dan was ik ze zo kwijt geweest in hun camouflage outfit!

Johan van der Wielen in actie

Vroeg opstaan

05;30 ging de wekker want we moesten op een bepaalde plek zijn als het zonnetje op kwam. Voordat ik mijn bed uit kon komen kreeg ik al het bericht, het is grijs bewolkt… ga maar weer slapen, de frustratie van een natuurfotograaf.

 

Pension Westerburen op Schiermonnikoog
Pension Westerburen op Schiermonnikoog

Na een heerlijk ontbijtje in ons pension, waar de tijd al 40 jaar stil had gestaan, zijn we het wad op gegaan om te fotograferen. En gelukkig scheen de zon ! Een plek waar je normaal zo aan voorbij zou fietsen was de plek waar we een deel van de ochtend foto’s gingen maken. Het enthousiasme van Johan werkte aanstekelijk zodat ook ik binnen no time aan de slag ging om plantjes te fotograferen die er uit zagen als groene en rode wormpjes. Zeekraal. Best lastig om een bijzondere foto’s te maken van een plantje die er niet zo heel erg aantrekkelijk uit ziet. De druk was groot….

Zeekraal in de herfst op Schiermonnikoog

Gelukkig vertelde Johan mij ‘en passant’ dat hij altijd blij is als hij een weekend heeft gefotografeerd, met 2 of 3 bijzondere foto’s thuis komt. Dit stelde mij wel wat gerust. In mijn werk als bedrijfsfotograaf liggen de verwachtingen toch wel iets hoger.

Johan in beeld Zeekraal op Schiermonnikoog

Na het wad zijn we naar de vogelplas geweest om wat lepelaars en andere vogels te spotten. Van Cameraland uit Alkmaarhad ik de prachtige 200-400mm G master met een converter van Sony te leen gekregen om uit te proberen. Een relatief lichte maar toch ook kwalitatief prachtige lens. Ik moest even wennen aan het fotograferen met zo’n lang brandpuntsafstand omdat je veel van je omgeving mist door de smalle beeldhoek.  Na een paar vogels geschoten te hebben zijn we aan de koffie gegaan, 1 van de rituelen van deze natuurfotografen.

Licht is alles!

Gedurende de dag zijn we ook nog op het strand aan het fotograferen geweest. Absoluut heerlijk om op het strand rond te wandelen maar omdat de zon dan op zn hoogst staat zijn er minder schaduwen.  Die schaduwen zorgen er namelijk voor dat je de vormen in het zand, die door wind en water zijn ontstaan, beter kunt zien. Het heeft een paar aardige foto’s opgeleverd maar echt tevreden was ik niet. De mooiste tijd om te fotograferen ( en niet alleen op Schier) is bij zonsopkomt en vlak voor zonsondergang. Helaas aan het einde van de dag trok ook de lucht weer helemaal dicht zodat ik genoodzaakt was de rest van de middag bij de 4dames op het terras te zitten.

strand van Schiermonnikoog

Nieuwe fotohobby

Ik heb echt een heerlijke tijd gehad met Johan van der Wielen op Schiermonnikoog. Van Johan leerde ik de tijd en rust te nemen en te kijken en genieten van kleine details. Zijn manier van werken en zijn fotografie zijn een inspiratiebron geworden. Ik zal nooit het geduld op kunnen brengen om zo goed te worden als Johan maar… dit wordt wel mijn nieuwe hobby !

Neem een kijkje op de website van Johan van der Wielen

Gaia Pieterskerk Expositie
Prev Gaia, tijdelijke expositie in de Pieterskerk

Comments are closed.